TV-programmet "Vilket Liv" var en kväll fylld av känslor, minnen och musik. Bland de många hyllningarna framträdde kollegor, vänner och beundrare som delade sina personliga erfarenheter och anekdoter om Berghagen. Denna kväll var inte bara en hyllning till Berghagen som artist, utan även som en värdefull vän och kollega.

Lasse Berghagen har haft en strålande karriär som sträcker sig över flera decennier, från sin tidiga karriär på 1960-talet till hans senare framgångar. Han har rört vid hjärtan med sin musik, charm och karisma, och har etablerat sig som en älskad figur på den svenska musikscenen.

Lasse, vars fullständiga namn är Lars Nils Berghagen, föddes den 13 maj 1945 i Enskede, Stockholm. Hans musikaliska resa började tidigt, och han blev upptäckt av skivproducenten Curt Pettersson som ledde till att han gav ut sin första skiva 1965. Berghagens musik har alltid haft en särskild plats i svenskarnas hjärtan, med tidlösa låtar som "Teddybjörnen Fredriksson", "En enkel sång om frihet" och "Du som vandrar genom livet".

Under sin karriär har Berghagen inte bara varit en framstående sångare och låtskrivare, utan också en kompetent skådespelare. Han har spelat i teaterproduktioner och filmer, och har även varit en uppskattad programledare, mest känt för sin tid som värd för "Allsång på Skansen" mellan 1994 och 2003. Hans förmåga att engagera och underhålla publiken har gjort honom till en ovärderlig del av svensk popkultur.

Lasse har också författat flera böcker, inklusive barnböcker och en diktsamling, vilket visar hans mångsidighet och kreativitet. Hans låtskrivande har berört hjärtan över hela Sverige, och hans bidrag till musiken fortsätter att vara en ovärderlig del av den svenska musikhistorien.

Hans sjukdom har rört om i hjärtan och själar över hela landet och det har varit en påtaglig känsla av gemenskap och stöd för Berghagen. Hans betydelse som en kulturell ikon kan inte underskattas, och den enorma våg av kärlek och uppskattning som visades under "Vilket Liv" är ett tydligt bevis på hans bestående inflytande och älskade status i Sverige.

Genom åren har Lasse Berghagen verkligen varit en kärleksfull röst och ett känt ansikte som har fört glädje, tröst och underhållning till svenska folket. Hans långa och framstående karriär är en inspirationskälla för många och hans arv kommer att fortsätta att leva och berika svensk kultur och musik för kommande generationer.

Med sina många talanger och en otrolig karriär som spänner över olika genrer och medier, har Lasse Berghagen verkligen gjort ett outplånligt avtryck på Sverige. Hans musik, värme och genuina personlighet kommer fortsätta att vara en källa till glädje och inspiration för många.

Vi har väl alla sett och hört Lasse i otaliga radio- och TV-program genom åren. Jag har själv haft nöjet att se honom live både som allsångsledare på Skansen och uppträda i Furuviksparken.
Mitt eget alldeles personliga minne är när jag var på husbilssemester sommaren 2014 och hade läst hans fina, delvis självbiografiska, bok "Flakmopedisten". Då var det naturligtvis fantastiskt trevligt att besöka Svärdsjö där handlingen utspelades. Jag tog mig friheten att hälsa på honom i hans sommarparadis i utkanten av byn där han då tillbringat alla somrar sedan uppväxten. Jodå, flakmopeden stod på gården!
Det var stort att få träffa denna ikon och samtidigt så härligt sympatiska kille som glatt signerade boken och framförde hälsning till våra gemensamma bekanta. Tack Lasse för alla fina minnen och må du vila i frid. Dina texter och sånger kommer för all framtid att vara en ständig källa till glädje och en naturlig del av det genuina svenska kulturarvet.

 

Bildtext: Lasse Berghagen och programledaren Renée Nyberg vid inspelningen av hylningsprogrammet "Vilket Liv".
Foto: Pernilla Thelaus/TV4

Bildtext: Joe Formgren och Lasse Berghagen i Svärdsjö 2014.