– Vi var tidiga med att se och förstå husbilsgäster och deras behov, berättar Yngve. Vi har nu skaffat två roddbåtar och blir det uppskattat och populärt så kommer vi att köpa in någon till. Jag är ju uppvuxen i trakterna och det finns inget som är så fridfullt som att ge sig ut på vattnet i den här vackra och orörda skärgården när det är bra väder.
Tidigare i år så öppnade den populära havskrogen upp ett helt nybyggt servicehus med både tvättmaskin, diskutrymme och mikrougn samt en egen husbilslounge inne i restaurangen där man alltid erbjuder trivsel, gemenskap och fritt kaffe till alla husbilsgäster.

Så ni som bokar husbilsplats vid Axmar Brygga kan hädanefter låna en roddbåt utan extra kostnad och ro ut i den vackra orörda norrländska skärgården. Förutom båt med åror så får ni naturligtvis även låna flytväst. Sedan är det bara att ro ut och njuta av lugnet, stillheten, den vackra naturen och ett fantastiskt fågelliv.
Det är bara att säga till i restaurangen när ni vill ta er tur mot uppvisande av er bokade husbilsplats med reg.nummer och legitimation. Det är också bra om ni kan göra en uppskattning av tid på 1, 2 eller 4 timmar.
Finns ingen båt inne för tillfället så får ni besked om när båt beräknas finnas tillgänglig.
– Jag vill passa på att hälsa att alla våra båtgäster som bokat hamnplats naturligtvis är välkomna i loungen och servicehuset också, hälsar Yngve.

Se en liten film och få en känsla av den norrländska skärgården och en roddbåtsutflykt här https://youtu.be/7AWtUPqC8To

 

Några viktiga punkter och tips att tänka på innan ni ger er ut i skärgården i roddbåt:

  • Säkerhet först: Se till att du har rätt säkerhetsutrustning ombord, inklusive flytvästar, kanske en sjökort eller iaf en fungerande telefon. Informera också någon om din planerade rutt och beräknad återkomsttid.
  • Känn din båt: Ta dig tid att bekanta dig med roddbåten innan du ger dig ut på vattnet. Öva att ro i lugna vattenförhållanden och bli bekväm med att hantera roddarna, balansera båten och navigera.
  • Väderförhållanden: Kontrollera alltid väderrapporter och undvik att ge dig ut om det är för dåligt väder. Håll särskilt utkik efter starka vindar, höga vågor eller oväder. Var medveten om att väderförhållandena kan förändras snabbt, så var beredd på eventuella förändringar under din resa.
  • Planera rutten: Innan du ger dig ut, planera din rutt noggrant och identifiera eventuella faror eller hinder längs vägen, såsom stenar, grund eller strömmar. Håll dig till områden där du är säker på att båten kan navigera utan problem.
  • Respekt för andra båtar: Var uppmärksam på andra båtar, både segelbåtar och motorbåtar som kan ha svårt att se en liten roddbåt. Ge dem alltid företräde och håll dig borta från deras färdvägar.
  • Respekt för naturen: Skärgården är ofta ett naturskyddsområde med känsliga ekosystem. Var försiktig med att inte störa djurlivet eller förstöra växtligheten. Ta med dig allt skräp tillbaka och lämna inga spår efter dig.
  • Nödåtgärder: Om du hamnar i en nödsituation, försök att behålla lugnet. Försök att kontakta räddningstjänsten. Stanna kvar vid båten om möjligt och vänta på hjälp.
  • Träning och fysisk kondition: Att ro i skärgården kan vara fysiskt krävande, särskilt om det finns motvind eller strömmar. Se till att du är i tillräckligt god form för att klara av ansträngningen och ta regelbundna pauser för att vila och sträcka på dig.
  • Respektera lokala regler och bestämmelser: Se till att du känner till och följer eventuella specifika regler eller begränsningar som gäller för rodd och fiske i skärgården du befinner dig i.


Kom ihåg att säkerhet är den viktigaste faktorn. Ha kul och njut av din roddupplevelse, men var uppmärksam och förberedd.

Om Axmar Brygga
Vill ni njuta av riktigt god mat med nära och kära i en härlig atmosfär? Då hälsar vi er varmt välkomna till oss på Axmar Brygga i vackra Axmar bruk. För att nå kusten svänger ni av E4 mellan Gävle och Söderhamn. Här erbjuds ni en magnifik panoramautsikt över orörd skärgårdsmiljö smyckat med ett otroligt rikt fågel- och djurliv. Havskrogens gäster från både när och fjärran får uppleva en unik kombination av kustatmosfär och gastronomi genom alla årstider. I slaggstensbyggnaden där restaurangen och konferens/festlokalerna är inhysta lagrades tidigare, från 1870-talet till början av 1900-talet, stångjärn och säd.
Separata vår-, sommar- och höstmenyer i kombination med ett av Östersjökustens mest välbesökta och uppskattade julbord ger smakrika minnen för livet. Restaurangen ligger i hamnområdet på det anrika bruket.

För mer info se: https://axmarbrygga.se

Om Axmar bruk
Axmar bruk är Gästriklands första och hittills enda kulturreservat. Det omfattar en välbevarad hytta, en vacker engelsk park och hamnområdet med utställningslokal och båthus. Axmar bruk ägs av den ideella föreningen Hyttan, som sköter reservatet på uppdrag av Länsstyrelsen Gävleborg.
Axmar Brygga Havskrog är inrymd i en gammal magasinsbyggnad vid hamnen. Den byggdes på 1870-talet av slaggsten från järnbruksdriften. Axmar Brukscafé finns i den gamla orangeribyggnaden och på bruket finns även Axmar Bruksbod med Bed & Breakfast.
Föreningen Hyttan tillsammans med ett antal offentliga aktörer samt entreprenörerna på orten arbetar aktivt med att utveckla Axmar bruk som besöksmål. Det bygger på vår orörda kultur- och naturmiljö.

För mer info se: https://axmarbruk.se