Vid middagstid samlades över tjugo personer kring Muurikan där Jan Stagenmark, certifierad naturguide och känd profil från den lokala gårdsbutiken, tog sig an rollen som grillmästare. Med entusiasm och precision tillagade han burgare som snabbt blev dagens samtalsämne – både för sin smak och för den skicklighet de tillagades med.
Föreningens ordförande Sören Calleberg gav en initierad inblick i sommarens planer och höjdpunkter, däribland invigningen av en ny cykelled som många ser fram emot. Tid för frågor och öppen dialog gjorde att alla närvarande kände sig delaktiga och väl informerade.

Kickoffen var inte bara en start på säsongen, utan också ett tillfälle att stärka gemenskapen och engagemanget inom Föreningen Hyttan. Med solen som medspelare blev dagen ett minne värt att bevara och en påminnelse om den stundande sommaren och det välfyllda säsongsprogrammet.
Se programmet här >>


Om Axmar bruk
Axmar bruk är Gästriklands första och hittills enda kulturreservat. Det omfattar en välbevarad hytta, en vacker engelsk park och hamnområdet med utställningslokal och båthus. Axmar bruk ägs av den ideella föreningen Hyttan, som sköter reservatet på uppdrag av Länsstyrelsen Gävleborg. Det är dessutom ett naturreservat som omfattar cirka 4500 hektar oexploaterad skärgård. I anslutning till bruket finns både vandrings-, cykel- och paddlingsleder.
Axmar Brygga Havskrog är inrymd i en gammal magasinsbyggnad vid hamnen. Den byggdes på 1870-talet av slaggsten från järnbruksdriften. Axmar Brukscafé finns i den gamla orangeribyggnaden och på bruket finns även Axmar Bruksbod med Bed & Breakfast.
Föreningen Hyttan tillsammans med ett antal offentliga aktörer samt entreprenörerna på orten arbetar aktivt med att utveckla Axmar bruk som besöksmål. Det bygger på vår orörda kultur- och naturmiljö.