Göran Fristorp föddes den 26 maj 1948 i Örebro. Hans musikaliska bana tog sin början vid Framnäs folkhögskola i Piteå där han studerade musik 1969–1970. Därefter fortsatte han sina studier vid Göteborgs musikkonservatorium, där han fördjupade sina kunskaper i gitarrspel under ledning av den tjeckiske gitarristen Josef Holecek. Redan under dessa tidiga år visade Fristorp upp en exceptionell talang för att kombinera musik och lyrik, en förmåga som skulle komma att definiera hans karriär.

Genombrottet med Malta och Melodifestivalen

Fristorp gjorde sitt första stora avtryck på den svenska musikscenen som en del av duon Malta, tillsammans med Claes af Geijerstam. År 1973 vann de Melodifestivalen med låten "Sommar'n som aldrig säger nej". Detta var en tid då svensk populärmusik verkligen började göra sig gällande på den internationella scenen, och Malta placerade sig på en respektabel femteplats i Eurovision Song Contest samma år. Det var starten på en lång och framgångsrik karriär, där Fristorp fortsatte att delta i Melodifestivalen flera gånger under 1970-talet, både som soloartist och i samarbete med andra. En kul poäng är att blivande ABBA kom trea i den svenska uttagningen med Ring ring.

En mångsidig karriär

Efter sina framgångar i Melodifestivalen breddade Fristorp sitt musikaliska spektrum. Hans debutalbum "Egna låtar" släpptes 1974 och följdes av en rad andra album som visade på hans förmåga att tolka olika genrer. Bland dessa märks särskilt hans album "Göran Fristorp sjunger Nils Ferlin" från 1975, där hans tolkningar av Ferlins poesi än idag anses som några av de mest känsliga och träffsäkra. Samarbetet med kompositören och körledaren Leif Strand resulterade i flera album som "Sjunger Gustaf Fröding" och "Psalmer", där Fristorp visade upp sin förmåga att kombinera djupa känslor med en stark musikaliska känsla.

Internationella samarbeten och turnéer

Fristorps musik nådde långt utanför Sveriges gränser. Hans talang för att skapa och tolka musik gjorde honom till en eftertraktad artist även internationellt. Han samarbetade med många framstående musiker, inte minst i Norge där han under många år var en regelbunden gäst på konsertscenerna. Hans samarbete med norska artister som Arild Andersen och Karoline Krüger ledde till en rad hyllade konserter och inspelningar.

Fristorp var också en ambassadör för den svenska musiken utomlands. Han turnerade flitigt och var bland annat förband till den holländska gruppen Ekseption i Tyskland på 1970-talet. Hans turnéer tog honom till länder som Sovjetunionen, USA och flera andra platser världen över, där han ofta uppträdde på uppdrag av Svenska kyrkan i utlandet och Norske Sjømannskirken.

Ett liv med musik till sista stund

Trots att han diagnostiserades med levercancer 2020 fortsatte Fristorp att skapa och framträda. Hans kärlek till musiken och till de människor han sjöng för var en drivkraft som inte kunde släckas. Efter flera år i Thailand återvände han till Sverige för att tillbringa sina sista år hemma. Trots sjukdomens framfart fortsatte han att spela in musik och uppträda, och hans sista album "Göran Fristorp sjunger Edfelt" släpptes 2018.

Göran Fristorp var en artist som förkroppsligade den svenska vistraditionen. Hans röst och gitarrspel berörde generationer av lyssnare, och hans tolkningar av svenska poeter som Nils Ferlin och Gustaf Fröding kommer att leva vidare långt efter hans död. Han var en ödmjuk och varm person, vars musik präglades av en innerlig kärlek till livet och till konsten.

Göran Fristorps musik fortsätter att inspirera och beröra. För dem som vill återuppleva hans tidlösa melodier och texter, finns hans verk tillgängliga på både Youtube och Spotify. Här är några länkar för att återigen kunna njuta av hans vackra tolkningar:

Vila i frid, Göran Fristorp. Din musik kommer att leva för alltid.

Text: Joe Formgren
​Foto: Moa Westeson
Publicerad i samarbete med SvenskMusik.nu

Här kan du se och lyssna på Göran Fristorp
Youtube: https://www.youtube.com/results?search_query=Göran+Fristorp
Spotify: https://open.spotify.com/search/Göran%20Fristorp