Försäkringsbolaget If har frågat svenskarna hur deras semesterplaner ser ut. Resa inom landet, eller tillbringa tid i egen eller hyrd stuga, tillhör några av de vanligaste svaren. Men de allra flesta väljer att stanna hemma. Mer än var fjärde (27 procent) kommer inte att resa någonstans, utan tänker enbart stanna hemma i sommar. Och 13 procent ger sig ut på vandringssemester.

– Massor av svenskar semestrar hemma i Sverige i år och det finns ett brett utbud av aktiviteter som både kostar och är gratis att sysselsätta sig med. Ett tips är att ta en titt på kommunsajten för tips på aktiviteter både nära och lite längre bort. Något vi märker är populärt är att snöra på sig kängorna och vandra både kortare och längre sträckor, säger Robin Herzog, kommunikationsspecialist på If.

Sommarstugan populär
– Att tillbringa tid i en sommarstuga är mycket populärt. Uppemot var femte svensk tillbringar semestern i egen stuga, och lika många väljer att hyra ett fritidshus i sommar, säger Robin Herzog. Är det ens egen stuga som hyrs ut är det viktigt att tänka på försäkringen. Fritidshusförsäkringen gäller som vanligt om det skulle börja brinna eller uppstå en vattenskada. Men man ska vara medveten om att den inte täcker stölder eller förstörd egendom under en uthyrning.

Nästan en av fem (18 procent) uppger att de tänker resa utomlands. Var sjätte svensk väljer att vänta med utlandsresa till i höst eller vinter, när de har blivit vaccinerade.

Spenderar mer pengar i Sverige
30 procent kommer att spendera mer pengar på sommarsemester i Sverige än de gjorde före coronapandemin.
– När man inte kan resa ut i världen som vanligt på grund av coronarestriktioner är det många som ställer in sig på en semester i Sverige. Det är positivt att se hur allt fler nu har möjlighet att träffa nära och kära under sommarledigheten 2021 i takt med att vaccin rullas ut, säger Robin Herzog.

Kommer du att lägga mer pengar på sommarsemester i Sverige än du gjorde före coronapandemin?
Ja 30 %
Nej 53 %
Vet inte 17 %

Hur ser dina semesterplaner ut? Kommer du att göra något av följande:
Åka på båtsemester 7 %
Åka på campingsemester med husvagn eller husbil 9 %
Åka på campingsemester med tält (och då inte husvagn eller husbil) 8 %
Cykelsemester 8 %
Tågsemester 9 %
Vandringssemester 13 %
Motorcykelsemester 3 %
Vara i sommarstugan 18 %
Hyra stuga i Sverige 19 %
Resa utomlands 18 %
Kommer endast vara hemma 27 %
Annat 9 %
Inget ovanstående 6 %

Planerar du att resa utomlands i sommar?
Ja 18 %
Nej 60 %
Nej, men i höst/vinter när jag har blivit vaccinerad 15 %
Vet inte/har inte planerat semestern än 7 %

Om undersökningen
Panelundersökningen genomfördes av Syno International och besvarades av 1 508 respondenter från ett flertal onlinepaneler 4-7 juni 2021. Respondenterna som ingick i undersökningen hade en jämn fördelning mellan kön, ålder och geografisk hemort. Syno International har 55 anställda på 12 kontor världen över som samlar in och hanterar data kring konsumenter för ledande företag och organisationer.

För ytterligare information vänligen kontakta Robin Herzog, Presskontakt/Head of Social Media. Mobil: 0734 48 75 78 E-post: robin.herzog@if.se

Försäkringsbolaget If är Nordens ledande skadeförsäkringsbolag med 7 900 anställda och cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. If ingår i finanskoncernen Sampo Plc.

Artikeln är publicerad i den här och flera nyhetskanaler av den svenska presstjänsten Presstjänst - den svenska skrivbyrån för företag och organisationer. Vill ni ha hjälp med att skriva era nyheter samt era pressreleaser publicerade och distribuerade till flera svenska nyhetstjänster, journalister och nättidningar? Vänd er då till presstjanst.se i samarbete med svenskpress.se.