- Att samla in gips till materialåtervinning är en stor vinst rent miljömässigt. I och med att vi erbjuder gips som egen fraktion från och med årsskiftet kommer vi minska avfallet som går till deponi med hela 40 %, säger Peter Tham, produktionscontroller på Gästrike återvinnare.

100 procentig återvinning av gips
Insamlingen av gips kommer medföra att avfall inte längre går till deponi i onödan. För Gästrike återvinnare handlar det om upp emot 300 ton gipsavfall per år som från och med 2017 kan återvinnas och bli till nya gipsplattor. Tack vare modern teknik kan man idag återvinna 100% av det gips som lämnas in till återvinningscentralen. Det gör att tillverkarna kan erbjudas högkvalitativt gipspulver av återvunnet material och behovet av att införskaffa råvaror från naturens knappa resurser minskar. Ur ett ekonomiskt perspektiv är insamlingen av gips också en fördel.

Gipsåtervinning på alla återvinningscentraler
Det finns från och med nu möjlighet att lämna gips till återvinning på Gästrike återvinnares samtliga återvinningscentraler. Något som tidigare redan erbjöds på återvinningen i Kungsgården, Gävle, Sandviken och Skutskär.

Sorteringstips
Tapet, väv, färg, spik, skruv och mindre trälister kan sitta kvar på gipsplattorna.
Isolering, stålreglar, plast och kakel sorteras bort innan besöket på återvinningscentralen.

För vidare frågor
Vänligen kontakta Peter Tham produktionscontroller på Gästrike återvinnare. Tel. 026-17 72 01 eller peter.tham@gastrikeatervinnare.se